Bezpieczne grillowanie

Sezon grillowy już dawno rozpoczęty! Spotkania z przyjaciółmi w ogrodzie, w letnim klimacie to największy urok tego czasu. Po tygodniu ciężkiej pracy – weekend coraz częściej spędzamy na działkach, w ogrodach, wyjeżdżamy do lasu czy też nad jeziora. Nieodzownym elementem takich wycieczek jest przygotowywanie posiłków. Jedną z najpopularniejszych form jest grillowanie. Sprawia ono dużo przyjemności. Z doświadczenia jednak wiemy, że często to co sprawia przyjemność niesie z sobą też pewne ryzyko.

Należy pamiętać, że w czasie grillowania wykorzystujemy otwarty ogień, co niesie z sobą np. niebezpieczeństwo  poparzenia. Szczególnie niebezpieczne jest grillowanie w zamkniętych pomieszczeniach a coraz częściej spotykamy się właśnie z taką formą. Grillowanie w zamkniętych pomieszczeniach może doprowadzić do zaprószenia ognia lub w przypadku braku odpowiedniej wentylacji do zaczadzenia!

Grill węglowy nie może być pod żadnym pozorem użytkowany w pomieszczeniach zamkniętych! Spalenie się węgla bez dostatecznego dostępu powietrza powoduje powstanie tlenku węgla, zwanego pospolicie czadem. Gdy jego stężenie w powietrzu wyniesie 1,28% utracisz przytomność po 2-3 wdechach, a zgon nastąpi po 3 minutach. Jak wskazują statystyki, co roku kilkadziesiąt osób ginie z powodu zatrucia czadem.
Dlatego pamiętajmy, że grillowanie powinno odbywać się na wolnym powietrzu.

Objawy zaczadzenia to:

  • ból i zawroty głowy,
  • omdlenie,
  • nudności,
  • wymioty,
  • kaszel,
  • duszność,
  • ślinotok,
  • bóle w nogach i rękach.

Pierwsza pomoc w przypadku zaczadzenia      

Jeśli dojdzie do zatrucia tlenkiem węgla, kluczowa jest szybka pomoc. Osobę poszkodowaną należy wynieść ze strefy skażenia, rozluźnić ubranie, zapewnić dopływ czystego powietrza i wezwać pogotowie ratunkowe oraz straż pożarną. Jeżeli ofiara zaczadzenia nie oddycha, należy natychmiast zastosować sztuczne oddychanie metodą usta – usta oraz masaż serca i kontynuować działania ratunkowe, aż do przybycia zespołu medycznego. Zatrutemu tak jak każdemu nieprzytomnemu, nie wolno wlewać do ust żadnych płynów, żadnych lekarstw.

Ważne aspekty grillowania!

Odpowiednie przygotowanie

Aby nie stwarzać zagrożenia dla siebie, a także innych osób i spokojnie przygotowywać pyszne dania z rusztu, niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego miejsca do grillowania. Musimy zwrócić uwagę na to, by umieścić grill na odpowiednim podłożu  gdyż przenoszenie rozpalonego grilla grozi dotkliwym poparzeniem. Ważne jest by było ono jak najbardziej płaskie oraz twarde. Grill nie może się przechylać w żadną ze stron podczas jego użytkowania, musi stać stabilnie, dzięki czemu unikniemy ryzyka jego przewrócenia.

Rozwaga

Pamiętajmy o tym, żeby do rozpalania grilla używać tylko specjalnych zapałek lub zapalarki, a także bezpiecznych podpałek (zgodnych z EN 1860-3) – nigdy nie używajmy do tego celu innych łatwopalnych substancji takich jak na przykład benzyna, denaturat czy też spirytus! Ich podpalenie może spowodować niekontrolowany wybuch, który często kończy się niebezpiecznym pożarem lub poważnymi oparzeniami ciała.

Zwróćmy uwagę, także na to, by pod żadnym pozorem nie dolewać płynnej rozpałki do już palących się węgli. W takim przypadku strumień płynu może ulec zapaleniu i dotrzeć aż do naczynia oraz zapalić się bądź eksplodować w naszym ręku.

Podczas grillowania musimy wykazać się szczególną czujnością zwłaszcza, jeśli w pobliżu znajdują się dzieci lub zwierzęta domowe. Wystarczy chwila nieuwagi by doszło do tragedii. Dlatego musimy zadbać o to, by zawsze zachowywały odpowiedni dystans od źródła ognia. W żadnym wypadku nie zostawiajmy rozpalonego grilla bez nadzoru osoby dorosłej. Sami również dbajmy o to, by  postępować jak najostrożniej. Starajmy się przebywać jak najdalej od ognia, nie nachylajmy się bezpośrednio nad paleniskiem, ani nie dotykajmy nagrzanych elementów, które nie są odpowiednio zabezpieczone przed wysoką temperaturą.

Po zakończonym grillowania również musimy zachować pewne środki ostrożności. Do całkowitego zagaszenia ognia, zamiast wody – użyjmy piasku. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko oparzenia się gorącą parą lub gazami oraz unikniemy korozji i uszkodzenia urządzenia. Nigdy nie usuwajmy z grilla tlących się jeszcze węgli, gdyż nie tylko możemy się poparzyć, ale także doprowadzić do powstania pożaru.

Pamiętajmy o tym, by przed opróżnieniem popiołu, upewnić się, że jest on całkowicie zagaszony, a sam grill wystygł na tyle, że można go już bezpiecznie dotykać. Całą zawartość urządzenia najlepiej wsypać do wykopanego wcześniej dołu, a następnie zasypać ziemią i zalać wodą. Dzięki temu będziemy mieli całkowitą pewność, że żar został odpowiednio zagaszony, a pozostałości po nim dobrze zabezpieczone.

Zdrowe potrawy

Na cieszące się wielką popularnością grillowanie spada coraz więcej słów krytyki. Naukowcy twierdzą, że grillowane potrawy zawierają substancje rakotwórcze i mogą być przyczyną nowotworów. Lekarze alarmują o szkodliwości potraw z grilla.

Grillowanie, szczególnie tłustego mięsa, a także spożywanie tego mięsa, zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Tak mówią badania. Ryzykowne jest nawet samo stanie przy grillu. Zbadano, że podczas dwóch godzin grillowania emituje się tyle dioksyn i furanów ile z 220 tysięcy papierosów!
Spokojnie! Zamiast wpadać w panikę, zapoznajcie się Państwo z  zasadami zdrowego grillowania, a wtedy przyjemnemu grillowaniu nic nie stanie na drodze.

Niektóre związki kancerogenne powstają podczas samego procesu technologicznego, a inne w czasie, gdy wytopiony właśnie tłuszcz spada na węgiel i spalając się produkuje toksyczne opary.  

Nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszcie, lecz na aluminiowych tackach, które ograniczają spływanie tłuszczu na węgle. Mięso do grillowania powinno być świeże, dobre gatunkowo i nie za tłuste. Zrezygnuj z grillowanych ziemniaków, bo podczas ich pieczenia powstają również substancje rakotwórcze albo grilluj je w folii.

Umyj porządnie ruszt przed użyciem gdyż może on być źródłem trujących substancji i wywołać tym samym niestrawność czy biegunkę.

Chwila nie uwagi może nas wiele kosztować. Nieodpowiednie zachowanie może prowadzić do tragedii. Aby uniknąć niemiłych konsekwencji grillowania, starajmy się przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny. Jeśli do tego zachowamy umiar i rozsądek będziemy mogli śmiało cieszyć się słoneczną pogodą, miłym towarzystwem i atmosferą.  

Team Prevent życzy przyjemnego grillowania!

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on linkedin
Udostępnij w LinkedIn