Alergia – o co w tym chodzi?

Alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego, powodująca u alergików nadmierną reakcję na substancje dobrze tolerowane przez zdrowe osoby. Jest ona najczęściej występującym schorzeniem, na które zapadła już połowa populacji na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że liczba ta wciąż będzie rosła.

Podatność na alergię ma podłoże genetyczne, często dziedziczne, tzn. że prawdopodobieństwo pojawienia się alergii wzrasta u członków rodziny alergika. Ryzyko wystąpienia podwyższają również czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza czy nadużywanie środków chemicznych.

Wyróżniamy kilka rodzajów alergii: alergie wziewne, alergie pokarmowe, alergia kontaktowa, alergie polekowe, alergia na jad owadów. Alergicy często reagują na wiele alergenów jednocześnie i podlegają tzw. alergii krzyżowej. Najczęściej jest to zestawienie alergii pokarmowej i pyłkowej.

Jak sobie pomóc?
Przede wszystkim w miarę możliwości należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować alergen z otoczenia. Kolejną możliwością jest stosowanie środków farmakologicznych – najpopularniejsze są leki antyhistaminowe, glikokortykosteroidy. Jednakże najbardziej skuteczną chociaż długotrwałą (trwa 3-5 lat) metodą leczenia jest immunoterapia swoista inaczej odczulanie. Istnieją już szczepionki podawane podskórnie, podjęzykowo, doustnie, donosowo, dospojówkowo. Celem terapii jest wytworzenie tolerancji na alergen. Odczulania nie stosuje się u dzieci poniżej 5 roku życia oraz u osób w podeszłym wieku.

Alergia, która dla osób zdrowych wydaje się być chorobą uciążliwą lecz niegroźną, w skrajnych przypadkach może powodować objawy zagrażające życiu lub zdrowiu. W takich sytuacjach warto nosić przy sobie kartę ICE, aby osoby które znajdują się w naszym otoczeniu wiedziały jak udzielić pomocy, w razie tak gwałtownej reakcji alergicznej.

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on linkedin
Udostępnij w LinkedIn