Rola glukozy w organizmie
Glukoza znajdująca się we krwi pochodzi z węglowodanów zawartych w spożywanym jedzeniu. Spożyte węglowodany przechodzą z żołądka do jelita cienkiego. Tam rozkładane są na cząsteczki glukozy. Następnie nasz organizm przetwarza część glukozy na substancję chemiczną zwaną glikogenem, którą magazynuje w mięśniach i wątrobie. Pozostała glukoza jest transportowana wraz z krwioobiegiem do komórek całego ciała, aby zasilić je w energię. To właśnie stężenie tej glukozy mierzymy, sprawdzając glikemię, czyli poziom glukozy we krwi. Mózg oraz komórki całego ciała potrzebują energii z glukozy, aby funkcjonować, dlatego tak ważny jest jej prawidłowy poziom.
Zużycie glukozy przez organizm zależy od insuliny, hormonu produkowanego przez trzustkę. U dorosłej osoby poziom glukozy po posiłku wzrasta, ale równolegle w celu obniżenia tego cukru zwiększa się wydzielanie insuliny.
Badanie poziomu cukru we krwi powinien profilaktycznie wykonywać każdy z nas raz w roku. Osoby po 45. roku życia, które mają nadwagę lub są otyłe, mają podwyższony poziom cholesterolu lub trójglicerydów, cierpią na nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca i naczyń krwionośnych powinny szczególnie pamiętać o wykonywaniu tego typu badań.
Co oznaczają wyniki badań:
- Glikemia na czczo – badanie wykonywane jest po 8 godzinach nieprzyjmowania posiłków i płynów, poza wodą.
Wyniki:
70 do 99 mg/dL (3.9 – 5.5 mmol/L) – prawidłowy poziom glukozy,
100 do 125 mg/dL (5.6 – 6.9 mmol/L – nieprawidłowy poziom glukozy na czczo (stan przedcukrzycowy),
≥ 126 mg/dL (7.0 mmol/L) – cukrzyca.
- Glikemia przygodna – o dowolnej porze dnia, niezależnie od pory ostatniego posiłku.
Wyniki:
≥ 200 mg/dL (11.1 mmol/L) – cukrzyca, przy współistnieniu objawów cukrzycy.
- Glikemia w 120 minucie doustnego testu tolerancji glukozy – badanie polega na pobraniu szeregu próbek krwi określających poziom glukozy na czczo oraz przyjęciu odpowiedniej ilości glukozy.
Wyniki:
< 140 mg/dL (7.8 mmol/L) – prawidłowa tolerancja glukozy,
140 – 199 mg/dL (7.8 – 11.0 mmol/L) – upośledzona tolerancja glukozy,
≥ 200 mg/dL (11.1 mmol/L) – cukrzyca.
Przyczyny podwyższonego i obniżonego poziomu cukru
Najczęstszą przyczyną podwyższonego poziomu glukozy jest cukrzyca. Istnieje jednak szereg innych czynników, które powodują podwyższenie poziomu glukozy we krwi, są to:
- akromegalia,
- stres (w wyniku urazu, wypadku, zawału serca, udaru),
- przewlekła niewydolność nerek,
- zespół Cushinga,
- przyjmowanie niektórych leków: kortykosteroidów, trójcyklicznych leków przeciwdepresyjnych, estrogenów (w tym również tabletek antykoncepcyjnych oraz hormonalnej terapii zastępczej), litu, kwasu acetylosalicylowego (aspiryny),
- nadmierne w stosunku do zapotrzebowania przyjmowanie pokarmów.
Niski poziom cukru we krwi to stan wywołany różnymi czynnikami:
- odchudzaniem się i głodówkami, wtedy nie dostarczamy organizmowi wystarczającej do funkcjonowania ilości węglowodanów,
- intensywnym wysiłkiem fizycznym, który szybko zużywa glukozę
i prowadzi do jej niedoboru,
- biegunką i wymiotami, które nie pozwalają na wchłonięcie odpowiedniej ilości glukozy do krwi,
- nadmierną ilością alkoholu (nadmierna ilość to ponad 20 g), który blokuje wyrzut cukru z wątroby do krwiobiegu, blokuje działanie glukagonu i podnosi poziom kwasu mlekowego we krwi (co może doprowadzić nawet do śpiączki mleczanowej),
- niektórymi lekami, takimi jak salicyliany, leki przeciwzakrzepowe, beta-adrenolityki, beta-blokery.
W kolejnym numerze Newslettera przeczytają Państwo
o chorobach związanych z nieprawidłowym poziomem cukru
we krwi.
Więcej informacji tutaj |