Domowe sposoby na przeziębienie i grypę

Budząca się wiosna jest okresem uporczywych przeziębień. Pogoda zwodzi nas słońcem i usypia naszą uwagę. Pojawiają się katar, kaszel i gorączka. Wyjątkowo narażeni jesteśmy na krążące wsród nas wirusy i bakterie. Zamiast sęgać po ciężkie recepty zajrzyjmy najpierw w zanadrze własnych szuflad i wykorzystajmy kilka niezawodnych sposobów domowej profilaktyki.

Czosnek – odstrasza zapachem nawet drobnoustroje

To małe i niewinnie wyglądające warzywo jest cenione jako naturalny antybiotyk. Jego ząbki zawierają duże stężenie siarki, flawonoidów oraz selenu. Czosnek już kilka tysięcy lat przed naszą erą był stosowany w leczeniu i profilaktyce. Dodając jeden ząbek do codziennie przyrządzanych potraw mamy niemal całkowitą pewność, że uchronimy się przed inwazją wirusów oraz bakterii. Co więcej, czosnek jest uważany za jeden z najlepszych antykancerogennych środków, co oznacza, że zapobiega rozwojowi nowotworów.

Napary ziołowe – babciny sposób na katar

Wrzucając dwie torebki herbaty ziołowej np. rumianku, mięty, zalewając je wrzątkiem i wdychając parę przez około 10 minut pozbędziemy się kataru. Gorący obłoczek spowoduje,
że oczyścimy zatoki i zalegający w nosie katar. Właściwości lecznicze rumianku złagodzą podrażnioną śluzówkę, a mięta utrzyma efekt czystego nosa na dłużej. Napary są znacznie korzystniejsze od kropli lub sprayów do nosa, powodują naturalne nawilżenie i samoistne oczyszczenie dróg oddechowych. Warto dodać, że dzięki naparom nasza cera nabierze rumieńców
i oczyści się z zaskórniaków.

Herbata z cytryną i miodem – na lepsze samopoczucie i wyższą odporność

Napój ten wzmacnia odporność i wspomaga leczenie już zainfekowanego organizmu. Wrzucając do herbaty plasterek cytryny bogatej w witaminę C, chronimy nasze ciało przed kolejnymi inwazjami bakcyli. Miód natomiast swoje dobroczynne działanie zawdzięcza nadtlenkowi wodoru, który charakteryzuje się bardzo silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi
i przeciwwirusowymi. Każdy z nas zna ten sprawdzony od pokoleń sposób, jednak wielu popełnia błąd w jego przygotowaniu. Pamiętajmy, aby miód dodawać do ostudzonej herbaty, ponieważ w gorącej, traci on wszystkie właściwości lecznicze. Cytryny natomiast nie wrzucajmy do mocno zaparzonego naparu ani do kubka gdzie jeszcze znajduje się torebka herbaty, spowoduje to wytwarzanie się cytrynianu glinu, który ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie – naukowcy podejrzewają, że ma to związek z chorobą Alzheimera.

Cynamon – zabójca bakterii

Ekstrakt z cynamonu ma właściwości przeciwbakteryjne, łagodzące przeziębienie i bóle mięśni. Badania wykazały,
że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać
poziom złego cholesterolu LDL. Coraz więcej uwagi poświęca
się możliwej roli składników cynamonu w regulacji procesów metabolicznych. Stwierdzono, że ekstrakt z cynamonu
jest ważnym źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.

Pamiętajmy jednak, że powyższe wskazówki mają jedynie wspomagać nas przed potencjalnymi przeziębieniami. Nie ignorujmy utrzymujących się objawów grypy i przeziębienia, koniecznie zasięgnijmy konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu, który wykluczy poważniejszy stan chorobowy lub
w razie konieczności zaleci antybiotykoterapię.

Więcej informacji tutaj
Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on linkedin
Udostępnij w LinkedIn